Untitled Document
 

  kezdőlap
rólunk
tagjaink
fegyvereink
elérhetőségek
árajnlat kérés
életünkből
középkori forgatag
támogatóink
közlemények
fórum
linkek
piac
dokumentm tár
 


   


"Animo Sincero, Fide Firmo"
"Tiszta szívvel, szilárd hűséggel"


Jelenleg 1 látogató online.


 
 
A Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet 1997 márciusában alakult, 2000. január óta közhasznú szervezetként működik. Történelmi hagyományaink ápolásán és kultúránk értékeinek megőrzésén munkálkodik. Egyesületünk Ebesen, Debrecenben és vonzáskörzetében, valamint országos, nemzetközi rendezvényeken, hagyományőrző és kultúrális programokon jelenik meg, a nyilvánosság előtt.

Az egyesület neve megalakulásakor Koronás Főnix Hagyományőrző Haditorna Egyesület volt. Az első hivatalos alapszabályának keltezése 1997 március 15. A Koronás Főnix Hagyományőrző Haditorna Egylet alapítói közül néhányan 1995-ben és 1996-ban a Szent György Lovagrend Hajdúsági Haditorna Tagozatának voltak a tagjai. Ezért szerepel az alapszabályban, hogy:” A Z.V.H.H.E. a Szent György Lovagrend hagyományai, szellemi öröksége, etikája alapján szerveződött.”

Egy új egyesület megalakítását 1996 júliusában,
a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok idején határozták el az ott jelenlevő személyek, akik nem mindannyian voltak a Hajdúsági Tagozat tagjai. Névszerint: Dalmi Árpád (Szentes), Héry László (Szentes), Kovácsházi Attila (Szentes), Pádár Gyula (Kisújszállás-Karcag), Kecskés Csaba (Debrecen), Rácz Kata (Debrecen), Megyaszai Hajnalka (Ebes), Szabó Szilvia (Ebes), Horváth Sándor Cornaille (Ebes). Úgy beszélték akkor, ott hogy létre hoznak egy nagy egyesületet amit Turul torna klubnak fognak hívni.

Az elhatározást tett követte.
Az alapítók találkozgattak nézeteik, szándékaik egyeztetése céljából. Végül azonban csak a debreceni és ebesi tagok részvételével jött létre a Koronás Főnix Hagyományőrző Haditorna Egyesület 1997 március 15.-én. A fent említett öt alapítón kívűl még társultak néhányan mire az egyesület megszületett. Az Egyesület első kapitánya Kecskés Csaba lett, Kincstárnok Rácz Kata, Szervező Szabó Szílvia.

1998
koratavaszán megkereste egyesületünket a Turul Bajvívók Haditornaklub Szentes nevű haditorna egyesület vezetője Dalmi Árpád. Ettől fogva a két egyesület szorosan együtt működött. Évente többször vendégeskedtek egymás otthonában. Később néhányan kiváltak a Turul bajvívók soraiból és létrehozták a Szentesi Szabad Bajvívók Rendjét, amit később átneveztek Zenthus János Középkori Hagyományőrző Egyesületre. Ennek vezetője a mai napig Sebők János, Troll.

1998 július 04.-én
Kecskés Csaba lemondott, majd augusztus 20.-án Dósa Valériával együtt kiléptek az egyesületből, mert az egyesület akkori tevékenysége nem egyezett meg az ő céljaikkal. Úgy határoztak hogy létre hoznak egy másik egyesületet. Az ő egyesületük neve kezdetben az Ezüst Sólyom Hagyományőrző Haditorna Egyesület volt, melyet később a Debreceni Dósa Gyalogos Bandériuma névre cseréltek. Kecskés Csaba lemondását követően Horváth Sándor Cornaille lett a Koronás Főnix Hagyományőrző Haditorna Egyesület kapitánya.

2000 őszén
az egyesület néhány tagja közötti feszültség hatására heves vitákat követően a egyesület ketté szakadt. Az akkori megállapodás szerint sem azok akik kiválnak az egyesületből sem azok akik maradnak nem használhatják a Koronás Főnix zászlaját és nevét sem. Így jött létre az egyesületből távozó tagokból a Debreceni Aranykeresztes Lovagok Egyesülete (DAKLE) Békési Tibor vezetésével. Egyesületünk ezen megállapodás hatására a Koronás Főnix nevet lecserélte és a KFHHE jogutódjaként, közhasznú szervezetként 2001 január 21.-től működik Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet (ZVHHE) néven Horváth Sándor Cornaille vezetésével.

2004-ben
A ZVHHE tagjai közül kivált néhány haditornász akik csak a zenének akartak élni és létre hozták a Hollóének Hungarica Régizene Együttest Bálint Lajos vezetésével

2004 április 18-tól 2006 szeptember 16-ig
az egylet kapitánya Horváth Ernő volt

Az egylet jelenlegi tisztségviselői:
Horváth Sándor Cornaille Egyleti Kapitány
Csorvási Tamás Egyleti Főpecsétőr
Szatmári Gábor Kincstárnok
A Királyi Felügyelő Bizottság tagjai
Szilágyi István mint Ispán
Szakács Péter mint Királyi Felügyelő Bizottsági Tag
Kovács Sándor mint Királyi Felügyelő Bizottsági Tag

vissza
 
 
 
Untitled Document